Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-09@06:12:28 GMT

چای ایرانی در سایه چای خارجی

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۸۶۵۲۱

چای ایرانی در سایه چای خارجی

اگر مصرف چای در کشور بالاست پس جلوی صادرات را بگیرید و یارانه ای که به واردات چای از هند،سریلانکا،کنیا و... تعلق میگیرد را به حمایت از کشاورز و تولید کننده داخلی بدهید تا شاهد این باشید که چطور چای به مقدار لازم تولید میشود.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مجید جعفری؛ این روزها خبری مبنی بر وارد کردن یک کانتینر چای از کشور کنیا به لاهیجان بر بروی خروجی سایت های خبری دیده میشود که موجب نگرانی کشاورزان و تولید کنندگان گردیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سوال اینجاست مگر چای طبیعی ایرانی چه مشکلی دارد که باید واردات چای صورت گیرد؟ طبق آخرین آمار از کمرگ کشور ،کشورمان از ۱۴ کشور واردات چای داشته است که بیشترین حجم واردات از هندوستان با بیش از ۸ هزار تن وبه ارزش ۳۶ میلیون و ۸۱۲ هزارو ۲۶۹ دلار بوده است. جالب است بدانید، چین، هند، کنیا و سریلانکا کشورهای تولید کننده و صادر کننده عمده چای جهان هستند بیشتر تولیدات چین و هند در کشورهای خودشان مصرف می شود و بیشترین چای تولیدی در کنیا و سریلانکا هم صادر می شود.

 

 

یک شرکت چای در لاهیجان گفته تولید چای شمال کشور فقط۲۰درصد نیاز کشور را تامین میکند،رئیس سازمان چای در مصاحبه ای میگوید فقط ۳۰درصد نیاز مصرف کشور تامین میشود،و این آمارهای ناقص از کارخانه جات میباشد کارگاه های تولید چای که بصورت سنتی و شخصی فعالیت و تولید میکنند در دسترس نمیباشد. اگر مصرف چای کشور بالاست پس جلوی صادرات را بگیرید و یارانه ای که به واردات چای از هند،سریلانکا،کنیا و...تعلق میگیرد را به حمایت از کشاورز و تولید کننده داخلی بدهید تا شاهد این باشید که چطور چای به مقدار لازم تولید میشود.

 


هزاران هکتار باغ چای به جهت عدم حمایت و صرفه نداشتن با وجود واردات برداشت نمیشود. سازمان چای به جای اینکه مجوز بدهد تا شرکت خارجی کنیایی بیاید در پایتخت چای ایران چای وارد کند و شرکت داخلی آنرا با چای ایرانی مخلوط و به بازار عرضه کند. باید تدبیری کند تا جلوی این بی انگیزه بودن کشاورزان جهت برداشت چای گرفته شود و برای کشاورزان صرفه اقتصادی داشته باشد تا اسم ایران به مانند هند و چین در فهرست مصرف کنندگان چای داخلی اضافه گردد. سریلانکا با بیش از ۱۳ میلیون دلار و امارات متحده عربی نیز با بیش از ۱۱ میلیون دلار کشورهای طرف معامله برای تامین چای خارجی در ایران بودند. به گفته سخنگوی گمرک : آمار سالهای گذشته بیانگر این است که میزان واردات سالیانه چای در کشور بین۶۰ تا ۷۰هزار تن بوده است.

 

 

دانشجویان بسیجی و متخصص در دانشگاه آزاد لاهیجان دستگاه هوشمند تشخیص کیفیت برگ سبز چای را ساختند،سازمان چای که نیازمند این دستگاه بود چه کرد؟ چه حمایتی انجام گرفت؟هیچ. حرفایی شنیده میشود که مردم ذائقشان به چای خارجی بیشتر است!که چنین نیست اما فرضا که اینطور باشد متولیان امر برای این تغییر ذائقه چه کردند؟! اولین کارخانه چای ایران در لاهیجان سرنوشتش چه شد؟ کارخانه های نامدار در لاهیجان در حال فعالیت نیستند و به بهانه خرابی دستگاه و آتش سوزی های عمدی از بین رفتند،هزینه خرید برگ چای هم به موقع پرداخت نشد و این چرخه به مرور زمان باعث شد چایکار به کشت و برداشت چای نپردازد. حال حرفمان این است اگر مافیای چای وجود دارد که دارد سازمان چای که باید حامی صنعت چای داخلی و کشاورزان باشد علمداری کند و این مشکل را فریاد بزند و از وزارت کشاورزی کمک بگیرد و مطالبه مردم شمال کشور را به گوش دولت برساند.

 

مجید جعفری - عضو شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان گیلان

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: یادداشت دانشجویی چای ایرانی چای خارجی واردات چای سازمان چای واردات چای چای ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۸۶۵۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امارات واردات سیمان ایران را ممنوع کرد

یک تولیدکننده سیمان اعلام کرد: ارزان فروشی سیمان صادراتی باعث شد بعد از عراق، کشور امارات عربی متحده نیز واردات سیمان و کلینکر از ایران را به استناد قوانین ضد دامپینگ با گذاشتن تعرفه گمرکی ۶۷ درصدی عملاً ممنوع نماید. - اخبار اقتصادی -

ابراهیم غلام زاده در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به اینکه متأسفانه با سیاست گذاری های اشتباه در بازار صادراتی عراق باعث از دست رفتن این بازار بزرگ شده‌ایم، گفت: در حال حاضر علاوه بر کشور امارات ، سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس همچون کویت و عمان نیز در صدد اعمال محدودیت به استناد قوانین ضد دامپینگ هستند.

وی افزود: به دلیل تفاوت قیمت سیمان داخلی و قیمت های جهانی سیمان که یک اختلاف حدوداً 50 درصدی دارند، واسطه‌ها سیمان را به قیمت داخلی خرید کرده و با کارت‌های بازرگانی یکبار مصرف صادر می‌نمایند  و این باعث آسیب به بازارهای صادراتی سیمان ایران شده است.

این تولیدکننده سیمان تصریح کرد: پیش از این صادرات سیمان صرفاً توسط کارخانجات سیمان مجاز بود که همین باعث کنترل بهتر بازارهای صادراتی می شد اما متاسفانه در یکی دو سال اخیر این ممنوعیت برداشته شده و در حال حاضر هر شخصی می تواند بهر قیمتی صادرات سیمان و کلینکر انجام دهد و به قیمت داخلی خرید نموده و صادر نماید.

به گفته وی، عمده ارزان فروشی صادراتی متأسفانه توسط کارخانجات دولتی و شبه دولتی اتفاق می افتد.

غلام زاده اضافه کرد: در حال حاضر وزارت صنعت معدن تجارت باید با ورود به موضوع قیمت سیمان و کلینکر صادراتی مانع از دست رفتن بازارهای صادراتی کشور شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • چرا خارجی خریدیم؟ / شهرداری تهران توجیه می کند یا توهین؟
  • داروی ایرانی SMA به مرحله ارزیابی کیفی رسید
  • جنجال جدید شهرداری تهران درباره واردات اتوبوس
  • داروی ایرانی SMA در چه مرحله‌ای است؟
  • سیاستگذار در تله خودساخته
  • بیلبورد‌های شهرداری تهران در حمایت از خرید اتوبوس از چین
  • احتمال عرضه داروی ایرانی SMA در خرداد
  • امارات واردات سیمان ایران را ممنوع کرد
  • بهترین سایت تبلیغات کسب و کار (لیست کامل سایت‌های زودبازده داخلی و خارجی)
  • تسهیل واردات خودروهای غیر بنزینی راه کار کاهش مصرف بنزین